Dag 7: Washington, DC

Vandaag een drukke planning op de agenda, maar hoe kan het ook anders in deze stad! We willen het Witte Huis bezoeken en de twee mijl lange National Mall. Het wederom een prachtige zonnige dag en nog warmer dan gisteren. Hier hadden we toch echt niet op gerekend? We hebben alleen winterkleding bij ons! Het dunste wat ik bij me heb is een donkere spijkerbroek en een t shirt, maar het moet maar.

Na een ontbijtje om de hoek van ons hotel gaan we richting het Witte Huis op Pennsylvania Avenue. Het Witte Huis is slechts 6 minuten lopen van ons hotel. We lopen langs Lafayette Square – de voortuin van het Witte Huis – waar drie grote standbeelden staan van de grote mannen uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog namelijk Marquis de Lafayette, Generaal Rochambeau en Generaal Kościuszko. Dan komen we op het beveiligde deel van Pennsylvania Avenue. Hekken, betonnen blokken, bewapende Homeland Security en nog meer hekken. Maar daar staat het dan; te midden van een prachtig groen gazon, het Witte Huis. We staan hier aan de noordelijke kant van het huis, waar hoogwaardigheidsbekleders tijdens officiele gebeurtenissen worden ontvangen. Het is niet megagroot – wel spierwit – en niet zo groots als de gebouwen van weleer in Europa, maar het heeft wel een bepaalde grandeur, een bepaalde uitstraling die fascineert. We blijven even kijken en maken natuurlijk de nodige foto’s. Dan lopen we verder via Executive Ave naar The Ellipse park. Hier kom je uit bij de achterkant van het Witte Huis en de plek waar de Nationale Kerstboom staat. Het is momenteel een zielig, verdroogd boompje. Het wordt dan ook letterlijk verblind door het huis dat staat te schitteren in de zon. Deze kant van het Witte Huis kennen we vooral als de achtergrond van de journalisten tijdens hun rapportages. Geweldig om nu in real life te zien.

Foto 21-02-18 16 52 28

Omdat we vooraf hadden besloten geen tour door Witte Huis te doen(dit moet je ruim drie maanden van tevoren regelen en daar hadden we geen tijd meer voor), gaan we naar het White House Visitor Center, gelegen naast het Witte Huis. Het is een enorm bezoekerscentrum waar diverse artefacten en persoonlijke spullen van de voormalige bewoners worden tentoongesteld. Het geeft een leuke inkijk in het dagelijkse, werkende leven van de presidenten en hoe zij omgingen met de politieke vraagstukken van hun tijd. Maar het geeft ook een mooie inkijk in hun persoonlijke leven en hoe zij hun (weinige) vrije tijd in het Witte Huis doorbrachten. Een must-see wat ons betreft!

Na deze geweldige ochtend gaan we een mooie middag tegemoet. Ons volgende doel is namelijk The Mall. Een winkelcentrum? Nee joh! De National Mall is een park van bijna twee mile lang, met als middelpunt het Washington Monument. De oostkant van dit park wordt geflankeerd door talloze musea waarvan het gros tot het Smithsonian Instituut behoord. De westkant staat vol met diverse oorlogsmonumenten en andere memorials. Wij besluiten in het midden te beginnen en dus bewonderen we eerst het Washington Monument. Dit monument is een een ode aan George Washington en een baken voor de gelijknamige stad. Wij kwamen er achter dat waar je ook staat in de stad, deze obelisk torent er altijd bovenuit. Opvallend is het kleurverschil in marmer op zo’n 45 meter hoogte. De bouw van dit monument heeft meerdere keren stil gelegen door onder andere de Amerikaanse Burgeroorlog en gebrek aan materialen. Als gevolg hiervan is marmer uit verschillende groeven gebruikt wat dus niet altijd dezelfde kleur had. Helaas is het monument gesloten tot voorjaar 2019. De lift waarmee je naar boven kunt wordt vervangen door een modernere versie.

Foto 21-02-18 20 19 03
Washington Monument

Wat maakt dat wij nu moeten kiezen: gaan we eerst alle monumenten af of gaan we de musea opzoeken? De keus is snel gemaakt, want het is zulk lekker zonnig weer dat we graag buiten willen blijven en dus kiezen we ervoor om richting het Lincoln Memorial te lopen. Dit gigantische monument ter ere van President Lincoln ligt aan het einde van de Mall, met de memorials en de Reflecting Pool er tussen in. De monumenten zijn ontzetten indrukwekkend en hebben ieder hun eigen identiteit. Met name het Koreamonument met een life size beeldentuin van de soldaten maakt op ons erg veel indruk, evenals de lange muur volgeschreven met namen uit de Vietnamoorlog. Een aantal mensen bladert door de registers die bij deze monumenten liggen of laten een bloemetje achter.

Maar hoogtepunt is toch echt wel het Lincoln Memorial. Het is een machtig monument met kolossale pilaren en een uitstraling die het respect afdwingt. Binnen is het beeld van de President juist verfijnt en zo gedetailleerd, zo sereen ook, alsof hij elk moment een State of the Union kan gaan houden.

This slideshow requires JavaScript.

Bij de kiosk achter het memorial halen we drankjes om onze dorst te lessen op deze warme dag en ook om alle indrukken in te laten werken. Deze stad is één groot museum. We steken de weg over en bezoeken het bijzondere Martin Luther King monument, dat uit een groot rotsblok is gehouwen. Bij het Tidal Basin kijken we uit over het water en zien we in de verte het Jefferson Memorial liggen. Stilzwijgend blijven we hier even staan. De Verenigde Staten is geen oud land zoals we in Europa kennen, maar er is in ruim 200 jaar tijd toch wel ontzettend veel gebeurd. Deze monumenten bewijzen dat maar eens te meer.

Met de ondergaande zon besluiten we terug te gaan richting ons hotel. ‘s Avonds na het eten lopen we via de Pennsylvania Avenue weer langs het Witte Huis. Het is fantastisch uitgelicht en er hangt een bijzondere sfeer, zeker op deze zwoele februariavond. Er staan nog genoeg mensen. Sommigen staan zachtjes te praten, andere staan in gedachten verzonken terwijl ze geruisloos en onopvallend door Security Officers in de gaten worden gehouden. Mensen komen hier samen, bij het Witte Huis. The House of The People.

FI Dag7

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s