Dag 2: Downtown Baltimore

We lagen er gisteren vroeg in dus het is ook niet gek dat ik om kwart over zes klaarwakker ben. Ik blijk niet de enige te zijn want al snel komt mama om een hoekje kijken en als die ziet dat ik wakker ben, kruipt ze er bij mij in en kijken we samen een stukje van de Olympische Spelen. Er moet natuurlijk geschaatst worden en dat kunnen we zo mooi even meepakken!

Maar daar zijn we hier natuurlijk niet voor! Als we allemaal gedoucht en aangekleed zijn kunnen we eindelijk En Route om kennis te maken met Downtown Baltimore. Als we in de lobby van het hotel komen, is het daar al een en al bedrijvigheid met de voorbereidingen voor de danswedstrijd en buiten staat de leverancier van het podium, klaar om op te komen bouwen. Eerst maar eens de toerist uithangen! Voor ons alledrie is dit de eerste kennismaking met een Amerikaanse “stad”. De gebouwen zijn hier dan ook behoorlijk hoog en we verheugen ons vooral over de stomende putdeksels. Zó bekend uit Amerikaanse series en nu in het echt gezien! Overigens kan niemand vertellen waarom er zoveel stoom uit komt. De meeste inwoners zijn er zo aangewend dat het ze niet eens meer opvalt, andere denken dat het met stadsverwarming of de metro te maken heeft. Blijft een mysterie dus…

We gaan allereerst op zoek naar een ontbijtje. We hadden het idee dit op de eerste dag in het hotel te doen maar het restaurant blijkt te zijn gesloten voor renovatie. Er is wel(zoals in de meeste Amerikaans hotels) een slobberbak koffie te krijgen(die ik oversla). Een ontbijt vinden blijkt hier nog niet heel gemakkelijk maar we krijgen ook zoveel indrukken in een keer dat we ongetwijfeld wat dingen missen. Uiteindelijk kopen we een broodje bij de Subway om  in ieder geval iets gegeten te hebben en gaan dan naar de Starbucks voor een échte bak koffie. Ze blijken hier ook heerlijke Skyr yoghurtjes te hebben en die werken mama en ik met plezier naar binnen.

Innerlijke mens voldaan, op naar ons eerste avontuur! Baltimore is niet bepaald de eerste stad waar je bij een citytrip naar Amerika aan denkt. Het is ook zeker niet de veiligste stad van de USA en er zijn wijken waar je als toerist niks te zoeken hebt omdat gangs het hier voor het zeggen hebben. Het toeristische gebied ligt rond de Inner Harbor, de haven van Baltimore. Hier vindt je winkeltjes, restaurants en diverse bezienswaardigheden. Er liggen een aantal grote schepen als onderdeel van de Historic Ships of Baltimore; een Tallship, een onderzeeër, een lichtschip en een laatste schip uit de WOII vloot van Pearl Harbor. Voor we echter iets gaan doen, heb ik alweer honger gekregen(het zal de jetlag wel zijn maar het is ook alweer middag). Ik blijk niet de enige te zijn en dus gaan we onder het mom van ‘langzaam op gang komen’ eerst even bij de Bubba Gump Shrimp een happie eten. Ze hebben hier vele verse vis specialiteiten en papa gaat als eerste aan de lokaal bekende crab cakes!

IMG_7001IMG_6999

Na het eten besluiten we eerst de Historic Ships te gaan bekijken. Je hebt de mogelijkheid kaartjes voor 2, 3 of alle 4 de schepen te kopen. De kaartjes zijn een jaar geldig en dus hoef je niet alle schepen op één dag af te werken. Maar goed ook want als we net de kaartjes hebben gekocht, begint het zachtjes te regenen. We besluiten eerst het Tallship, de USS Constellation uit 1854, te gaan bekijken, een driemaster met aan boord 25 kannonen. Het schip heeft dienst gedaan in de Amerikaans Burgeroorlog, is gerestaureerd en is dus nu een museumschip. Op dek lopen is al leuk – inclusief een soort Titanicmoment op de boeg – maar eenmaal benedendeks kom je in het echte scheepsleven terecht met de kapiteinshut, de hangmatten van de bemanning en de ziekenboeg van de chirurgijn(inclusief de artefacten van zijn beroep ahum zagen en boren uit de 19e eeuw). Nog een dek naar beneden komen we bij de officiershutten, wat als heel wat klinkt maar in feite maar piepkleine kamertjes zijn waar je in ieder geval wat meer privacy had dan tussen je maten in een hangmat. Uiteindelijk kom je helemaal beneden in het ruim van het schip, waar het 1. koud is en 2. me toch een weer een Titanicgevoel bekruipt, want als er nu water binnenloopt zijn we echt de klos.

Op naar wat frisse lucht en het volgende schip! We kiezen voor de USS Torsk, een onderzeeër die tot en met de jaren 60 dienst heeft gedaan over de hele wereld. Ik ben nog nooit op een onderzeeër geweest en weet ook niet hoe leuk in dit ga vinden aangezien ik een beetje claustrofobisch aangelegd ben. Het begint al goed als we achteruit het smalle trappetje af moeten en in de kajuit van de onderzeeër terecht komen. Vervolgens kan je zelf vrij lopen langs het aangegeven pad(je kan maar één kant op…). Het is ongelooflijk smal, de doorgangen laag en overal zie je techniek. Waar papa helemaal weg is van al die techniek en installaties, bekruipt mij steeds meer een benauwend gevoel. Werken in die nauwe ruimtes, meters onder de waterspiegel, met ik weet niet hoeveel man aan boord – brrr. Het was gaaf om te zien maar ik was erg blij toen we weer buiten op het dek stonden!

‘s Avonds gaan we eten in de Ierse pub O’Shea, waar ze heerlijke Ierse maaltijden zoals Sheperd’s Pie serveren maar natuurlijk ook typisch Amerikaanse gerechten zoals de New York Strip. Eenmaal terug in het hotel kunnen we alvast de balzaal in om mijn wisselbeker terug te brengen en de deelnemerslijsten en vooruitgekochte merchandise op te halen! Een fantastische eerste dag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s